Stucco House | InForm
Keep up to date with InForm's latest news by subscribing to our regular newsletter
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Stucco House

  • Location: Beaumaris
  • Completed: 2023
  • Photography: Timothy Kaye
  • Styling: Madeline McFarlane
Characterised by its formal simplicity and monochromatic palette, Stucco House sits quietly, confidently and discretely in the gently sloping treed streetscape.

The solid stucco walls are juxtaposed with fine black metal elements, including the pergola, window frames, capping and louvres offering solar protection when required. Timeless design and durable materials that will stand the test of time. The building form clearly reflects the simple and elegant plan, composed of two wings separated by a glazed entry.

The larger two storey western wing runs the length of the block and includes the main bedroom, gym and living space that opens up to a generous outdoor entertaining area and pool. The children’s domain is on the first floor, including three bedrooms, and a rumpus room enjoying northerly tree top views towards the street. On the west side the smaller single storey wing contains the garage, a study and private lounge addressing its own courtyard.

The simple and discreet façade belies the rich material palette and dramatic spatial experience within. From the entry an intimate threshold space with garden views leads up into a double height hallway terminating in full height north facing glass. Soaring stucco walls run internally, providing textural interest further animated by direct sunlight.

The living area is also double height, adding grandeur and further maximising light on a site with a challenging orientation. Polished concrete floors provide striking contrast with the highly textured stucco and add to the theme of solidity, quality and permanence, while marble features add a sense of luxury.

The solid stucco walls are juxtaposed with fine black metal elements, including the pergola, window frames, capping and louvres offering solar protection when required.